Ons adres:

Het Raadhuis is in twee fasen opgetrokken. Wanneer men tegenover de ingang gaat staan, is dat nog altijd te zien. Het oudste deel is het westelijk deel. Dit dateert uit de vijftiende eeuw. Het jongste deel dateert uit de zestiende eeuw. Zoals gezegd valt de scheiding duidelijk op. Inwendig scheidt een dikke muur de beide gedeeltes. De bouwmaterialen zijn zandsteen en baksteen. In het oostelijk deel treft men een suggestie van de speklagen aan. Het werk van de steenhouwer is duidelijk te bespeuren. Hier en daar ziet men zijn merkteken.

Het oostelijk deel (het latere wijnhuis) is sierlijker en doet rijker aan. Mogelijk zegt dat iets over de toegenomen welvaart. Voor de ingang stond vroeger het schavot en de kaak. Hier werd bijvoorbeeld de mattenmaker Hendrik Slag door onthoofding terechtgesteld. Hij had zijn broer Berend met een mes in de bil gestoken en laten doodbloeden. Omdat Hendrik berouw toonde, werd hij uiteindelijk toch nog begunstigd. Zijn lijk hoefde niet na de onthoofding  - zoals gebruikelijk was - aan de galg te hangen. Het stadsbestuur stond toe dat hij in plaats van opgehangen te worden, buiten de stad op het galgenveld in een kist begraven mocht worden.. De ermee gepaard gaande kosten en de kosten voor de terechtstelling moest hij in ruil voor deze verleende gunsten uit eigen zak betalen.
In 1582 werd het Raadhuis grondig geplunderd. En meer dan 100 jaar later vond op de trappen en de aanpalende kamers een oproer plaats (1706).

Hier gingen beroemde figuren naar binnen (Maurits, Lodewijk Napoleon), maar ook schurken

f.schmidt@wxs.nl

Het Raadhuis

Het Raadhuis

 

 

Bestuurlijk middelpunt van de stad

 

 

Tekstvak: Pagina #

Ingang van het raadhuis