Een gotische hallenkerk. In 1380 werd het gebouw door brand verwoest. Het bestaande bouwwerk dateert uit het midden of het eind van de veertiende eeuw. Wat opvalt is dat het zo groot is. Het biedt meer plaatsen dan er in Hasselt aan inwoners waren. Men zat aanvankelijk niet in de kerk, maar stond. In de middeleeuwen stond het koor centraal (met allerlei zijkapellen). Kerken staan georiënteerd. Dat wil zeggen ze staan met het koor op het oosten gericht. Na de hervorming kwam de preekstoel centraal. Op veel van die kansels stond een zandloper, zodat de voorganger in al zijn eruditie niet te lang zou gaan preken . De kerk was behalve een religieus centrum ook een begraafplaats. Vandaar de uitdrukking "rijke stinkerd" . In de achttiende eeuw was het luxe om je 's avonds te laten begraven met flambouwen. Na afloop werden - gezien de rekeningen - complete drinkgelagen aangelegd.
In de toren hing een klokkenspel. Dergelijke
“speeltjes” waren duur. Toch had men er veel geld voor over. Met een klokkenspel kon de stad haar zelfbewustzijn tonen. In Hasselt werd in de zeventiende eeuw (l663) een klokkenspel van Hemony  besteld.

Het bestond uit 23 klokken. De kosten waren niet gering namelijk  5.500 gulden. Alle burgers betaalden via een “liberale” gift eraan mee.

 In 1725 sloeg de bliksem in. Torenspits en klokkenspel gingen verloren. Evenals een deel van de kerk. Dominee Spies nam de taak op zich om in Amsterdam en Rotterdam geld in te zamelen voor de herbouw. Daarbij vergat hij niet aan zichzelf te denken. In totaal haalde hij 6.700 gulden op, maar diende hiervoor wel een declaratie van 3.300 gulden in.

Ons adres:

f.schmidt@wxs.nl

De Grote Kerk

Tekstvak: Pagina #